AVCI's Balance Gunesli Imagines Social Environment

Modern, multifunctional project Balance Gunesli is by Istanbul- and London-based company AVCI Architects. Balance Gunesli has planned to contribute for rising quality of life by creating a social environment. Balance Gunesli contains an office plaza, street offices, home offices, loft offices and stores. Considering the social sustainability of the neighborhood, the lower buildings house offices and home offices while generating streets in between. This way the neighborhood stays safe by its activity and liveliness throughout the day.

Share your innovative news with EYES IN™ Magazine via our Facebook page.

Balance Gunesli

Taking into account sustainability and efficient energy consumption, the different facade formations and material use on the different orientations of the buildings support the elegant impression of the mass. The aim is to maximize the use of solar energy by making northern facades more opaque with stone coverings, and layering the southern facades by placing wooden brise-soleil in front of glass. The gardens on the upper floors of the southern facades provide both natural heating, ventilation and the continuity of the green, giving motion and variety to the facade at the same time.

On the contrary of typical tower design rising from a podium, the goal of this project is to develop a neighborhood feeling and become a new business center along with other developments close by. The future main pedestrian street along the site is inviting and at the same time forms an enclosed urban square for the project.

After entering through the square, pedestrians are finally getting connected to the landscape of Ayamama river through the permeable structure along street. The same permeability continues through the neighboring sites and creates very inviting public areas. Lower buildings are located around those streets. Considering the social sustainability of the neighborhood, the lower buildings house offices and home offices while generating streets in between. This way the neighborhood stays safe by its activity and liveliness throughout the day.

Taking into account sustainability and efficient energy consumption, the different facade formations and material use on the different orientations of the buildings support the elegant impression of the mass. The aim is to maximize the use of solar energy by making northern facades more opaque with stone coverings, and layering the southern facades by placing wooden brise-soleil in front of glass. The gardens on the upper floors of the southern facades provide both natural heating, ventilation and the continuity of the green, giving motion and variety to the facade at the same time.

For more innovative architecture, subscribe to EYESIN.com and follow @EYESINMagazine.

Source: AVCI Architects

Recent Tweets

The latest EYES IN™ Daily! https://t.co/VZ0Wp5wuGe #tedtalk
EYES IN™ (5 hours ago)
The latest EYES IN™ Daily! https://t.co/VmNkKflUJb #honesttrailers
EYES IN™ (Yesterday)
The latest EYES IN™ Daily! https://t.co/eitmZtw4qL
EYES IN™ (2 days ago)
The latest EYES IN™ Daily! https://t.co/lpZDUtYQGV #muslimsformanchester #worldturtleday
EYES IN™ (3 days ago)
The latest EYES IN™ Daily! https://t.co/iDRxEFlqQ7 #fcmostcreative #btb2017
EYES IN™ (4 days ago)

Recent Video

  • Mauritshuis Reopened by King Willem-Alexander - Opening Ceremony 1
  • Mauritshuis Reopened by King Willem-Alexander - Opening Ceremony 2
  • Mauritshuis Reopened by King Willem-Alexander - Court Balancing act
  • Girl with a Pearl Earring is brought home
  • Mauritshuis Reopened by King Willem-Alexander
  • Vivian Van Dijk interviews Dermatologist Dr. Diane Berson

Email Subscription

Email Format